Derfor var 2015 et bra år

Verden håndterte ebola-epidemien, Afrika ble polio-fritt og vi fikk en forpliktende klimaavtale i Paris. 2015 må ikke bli husket som året da IS terroriserte verden.
29. Desember 2015
Ill. sxc.hu
Ill. sxc.hu

Selvmordsbomber i Bagdad, offentlige masse-henrettelser i Syria, masseskytinger i USA, 30 millioner mennesker fanget i det moderne slaveriet, Paris-terror og fly som styrter. Gjennom våre mobiler og andre duppeditter har vi 24/7 fått inn mange dramatiske nyheter i år. Er ting verre enn før? Bør vi frykte fremtiden? Selv om noen har fått det mye verre det siste året, er det likevel lite som tyder på at ting ikke går rett vei. Gjennomsnittsmennesket har fått det bedre i 2015.

En gladnyhet vi kan servere hvert eneste år er nedgangen i antall fattige. Vi vil trolig bli den generasjonen som utsletter ekstrem fattigdom, og i noen områder går det ekstra fort. Ifølge Verdensbankens egen rapport fra i år har ekstrem fattigdom i blant annet Øst-Asia blitt redusert med 43 prosent på bare tre år!

Nyhetene fra Midtøsten har stort sett vært deprimerende i år, men det finnes unntak. Som at kvinner for første gang noensinne fikk delta i valget i Saudi Arabia.

I november vedtok Tunisia en ny lov som gjør det mulig for kvinner å reise uten mannen sin. Selvfølgeligheter sier vi, men det er det altså ikke for alle andre. Da er det gledelig at de kommer etter.

Et annet høydepunkt internasjonalt i 2015 var da president i USA, Barack Obama, møtte president på Cuba, Raúl Castro. 54 års isfront har startet på sin opptining. I USA kan vi også glede oss over at nedgang i alvorlig kriminalitet og at stadig færre blir drept, til tross for at vi stadig oftere hører om skyteepisoder.

Når vi hører om noe ofte, er det lett å tenke at situasjonen er slik for de fleste eller at det har blitt en voldsom økning i det siste. Gjennom en rekke kjendiskvelder og innsamlingsaksjoner blir vi ofte presentert for barn som lider. Barn som ikke har mat, barn som dør av enkle sykdommer. Det stemmer at dette er tilfelle for mange barn, men jeg er redd vi litt for ofte sitter igjen med et inntrykk av at lite eller ingenting positivt skjer.

Hvordan har 2015 vært for verdens barn? FN meldte nylig at den globale barnedødligheten(alle årsaker medregnet) er mer enn halvert siden 1990. Det betyr at 6,7 millioner færre barn under fem år dør hvert år i forhold til 1990 (Kilde: TheAtlantic.com).  En annen hyggelig statistikk fra 2015 er at vi dette året så den laveste andelen noensinne med barn som går ut av grunnskolen, i følge FN er det nå mindre enn én av 10. Antallet barn ut av skolen har falt fra 100 millioner i 2000 til cirka 57 millioner i 2015.

24. juli i år kunne Nigeria markere ett helt år uten en eneste tilfelle med lokal poliosmitte eller sykdomsforløp. Nigeria var inntil da det siste landet i Afrika som ikke hadde overvunnet polio. Nå er hele Afrika fri for polio. Kun to land i verden gjenstår: Afghanistan og Pakistan(Kilde: The Global Polio Eradication Initiative).

Dette er en fantastisk stor seier. I 1988 ble rapportert om 350.000 tilfeller av polio i 125 land. Nå står vi altså igjen med kun en liten del. Som Bill Gates, en av pådriverne for vaksiner mot polio sa på sin egen nettside tidligere i år: - Vi har klart 99 prosent av jobben for å få polio utryddet. Jeg er overbevist om at vi kan fullføre jobben.

Verden klarte også jobben med å håndtere ebola-epidemien, det så en stund mørkt ut, men med internasjonalt samarbeid og god lokal jobbing kan man slå fast faren er over. Går vi over litt lengre tid kan vi se på andre sykdommer som nå har nådd et historisk lavt tall. Ta for eksempel antallet nye tilfeller av HIV-smitte, det har blitt redusert med 40 prosent siden år 2000. Det er ikke rart at WHO kan melde at gjennomsnittsalderen øker i verden.

En annen gledelig nyhet fra 2015 var det som skjedde i Paris, bare uker etter de grusomme terrorhandlingene. Representanter fra alle verdens regjeringer var samlet for å diskutere en ny klimaavtale. Og de kom i mål!

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, sa tidligere i år at “vi kan være den første generasjonen som utsletter ekstrem fattigdom og den siste generasjonen som kan bekjempe klimaendringene”. Lenge har det ikke virket som om verdens ledere har fortstått dette, det har vært mange skuffende klimatoppmøter de siste ti årene. Men nå klarte de det. Mye er selvsagt ugjort, men håpet er tent og status erkjent.

2016 vil bli et nytt år med mange dramatiske historier, mange skjebner som kommer tett på og nye opplevelser av at alt går galt. Det vil neppe gjøre det. For mye bra er på gang. De store tallene går i rett retning.

2015 var et bra år, 2016 blir enda bedre. God nytt års feiring!

Del


Filip Rygg er styremedlem i Stiftelsen Skaperkraft, og har tidligere hatt flere andre roller i Skaperkraft. Han harvært byråd i Bergen for skole og barnehage og senere for klima, miljø og byutvikling. Filip Rygg har i to perioder vært vara til Stortinget og var i perioden 2003-2007 medlem av Hordaland Fylkesting. Rygg har studert politikk og islam ved UIB og VID. Rygg er daglig leder i eiendomsselskapet Rexir Holding og styremedlem i en rekke selskaper og organisasjoner. Høsten 2017 ga Rygg ut boken, Fremtidens tapere.
Powered by Cornerstone