Russisk propaganda

Nå som mange lar seg sjarmere av Vladimir Putin, er det verdt å minne om hva som skjer under den russiske presidentens styre.
10. Januar 2017

I følge amerikansk etterretning, skal Russland aktivt ha prøvd å påvirke valget i USA. Kanskje var Vladimir Putin med og gjorde det enklere for Donald Trump å vinne kampen mot Hillary Clinton. Det er ikke godt å vite konsekvensene av slik innblanding, men det lukter svært dårlig.

Noen tenker kanskje at dette er unikt fordi forholdet mellom USA og Russland alltid har vært spesielt. Men det er det ikke. Se bare på Europa og koblingen Putin har mot ytterliggående høyre-nasjonalister. Blant annet får flere partier økonomisk hjelp fra Russland. Dette gjelder da særlig ytterliggående nasjonalistiske partier.

Som jeg tidligere har skrevet i denne spalten, mener Political Capital Insitute å kunne dokumentere at det er blitt en utbredt ideologisk og politisk tilhørighet mellom ytterste høyre og Russland og de anslår nå at (minst) 15 av de 24 ytre-høyre partiene i Europaparlamentet har en såkalt åpen eller vennligsinnet holdning til Russland.

Se bare hva min navnebror, Filip Dewinter skal ha sagt i følge Der Spiegel. - Jeg tror vi kan være en god partner for Russland i Europaparlamentet, og Russland ser på oss som en potensiell partner.

Dewinter er en profilert politiker i det høyreorienterte flamske partiet Vlaams Belang i Belgia. Hans noe spesielle uttalelse minner dessverre om hva mange andre også uttaler rundt om i Europa. Dette er bekymringsfullt av to grunner: Først og fremst fordi mange synes å falle for propagandaen fra et land med konstante brudd på menneskerettighetene. I tillegg er dette ille fordi Russland med økonomi og etterretning, gir hjelp til ganske mørke krefter i Europa.

Og hvis de nå tror at de avgjorde valget i USA, hvorfor skulle de ikke prøve andre steder?

Europaparlamentet har vært svært kritisk til aktivitetene fra Russland. For noen måneder siden kom de med uvanlig sterk kritikk hvor de hevdet Putin og co drev med fiendtlig propaganda på linje med det IS og al-Qaida bedriver.

- Det er uvanlig sterke ord som brukes når Europaparlamentet skal beskrive det Russland gjør. Men metodene er akkurat de samme som under den kalde krigen, uttalte Anna Fotyga i følge aldrimer.no(24.11.16). Fotyga er leder for Europaparlamentets sikkerhets- og forsvarskomite.

Den manglende respekten for andre lands folkestyre og selvråderett, minner om Russlands manglende respekt for menneskerettigheter. De gjør som de vil.

Amnesty er blant dem som påpeker dette. Organisasjonen hevder at det i økende grad er slik at fredelig politisk protest møtes med undertrykkelse. De har blant annet mange eksempler på hvordan menneskerettighetsforkjempere, journalister og advokater utsettes for omfattende forfølgelse og overgrep.

Amnesty skriver også på sine nettsider at “De fleste anmeldelser i slike saker blir henlagt av politiet. Tortur og annen mishandling på politistasjoner er fortsatt utbredt, og blir sjelden effektivt tiltalt og strafferettslig forfulgt.”

Dessuten er det slik i Russland at rettssaker svært sjelden oppfyller internasjonale rettssikkerhetsstandarder. Det betyr at mange opplever politiske rettssaker.

En av dem som opplever grusom behandling, er samvittighetsfange, Ildar Dadin. I følge Amnesty er Dadin en samvittighetsfange fengslet utelukkende for å ha benyttet sin rett til å delta i fredelige demonstrasjoner. De skriver på en av sine underskriftsaksjoner at “I et brev til sin kone, Anastasiya Zotova, skriver han hvordan han har blitt torturert på det groveste i fengselskompleks Segezha nordvest i Russland. Han forteller også om den grufulle torturen andre medfanger utsettes for.”

Jeg har lagt merke til at det stadig oftere deles saker på Facebook, hvor nordmenn også kjøper propagandaen fra Russland. Putin får støtte for sine operasjoner i Syria og mange mener Russland trenger støtte mot Barack Obama, USAs nåværende president. I forrige uke fikk også se at flere stortingsrepresentanter fra Frp, gikk ut med støtte til Vladimir Putin.

Norge har hatt og bør fortsatt ha mye kontakt med Russland. Vi er handelspartnere, naboer og det er flere politiske saker som krever samarbeid. Samtidig må vi evne å beskytte egne interesser, si ifra når samvittighetsfanger tortures og la vær å falle for propaganda-maskineriet.

Det er all grunn til å være bekymret for Russlands mange aktiviteter, både i eget land og i resten av verden. Ikke fordi vi trenger å være redde, men fordi vi trenger å være våkne.

 
Del


Filip Rygg er styremedlem i Stiftelsen Skaperkraft, og har tidligere hatt flere andre roller i Skaperkraft. Han harvært byråd i Bergen for skole og barnehage og senere for klima, miljø og byutvikling. Filip Rygg har i to perioder vært vara til Stortinget og var i perioden 2003-2007 medlem av Hordaland Fylkesting. Rygg har studert politikk og islam ved UIB og VID. Rygg er daglig leder i eiendomsselskapet Rexir Holding og styremedlem i en rekke selskaper og organisasjoner. Høsten 2017 ga Rygg ut boken, Fremtidens tapere.
Powered by Cornerstone