Er personvernets tid forbi?

Vi mister mer og mer av privatlivet og rettighetene våre. Våkner vi snart?
30. Oktober 2020

"Privacy Is History - Get Over It" skrev wired.com i 1996. 14 år senere, i 2010 uttaler Facebook-grunnlegger MarkZuckerberg at "privacy is no longer a social norm". I dag kan vi slå fast at det vi så på slutten av 90 tallet og også i 2010, er ingenting mot det som nå skjer.

Først og fremst er dette et spørsmål om hvorvidt vi mener personvern er viktig eller ei. Dessverre kan det synes som om vi mangler bevissthet om hva retten til privatliv innebærer og er verdt. Som Edward Snowden sa om personvern under en TED-talk "Your rights matter, because you never know when you're going to need them".

Men det er også fire andre grunner til privatlivet og personvernet svekkes i vår tid:

1. Frykten vinner
Vi har alle godtatt store inngrep fra myndighetene i år fordi vi er livredde for et virus. Vi lar også politiet presse gjennom overvåkingslover fordi vi frykter terror. Bybildet fylles av kameraer fordi noen sier det kan stoppe kriminalitet. Med helse som begrunnelse kan staten lage sporingsapper. Men er det virkelig ingen grenser for hva vi kan tåle? 

Eller som faglig leder i 
Skaperkraft, Øyvind Håbrekke spør i VG denne uken: Er liv og helse viktigst? 

2. Delings- og åpenhetskultur
Stadig flere, deler stadig mere. Ikke bare fyller vi sosiale medier med skrytebilder fra trening og ulike opplevelser, men mange deler også langt mer private ting. Fordelen er at dette i prinsippet er et personlig valg, men spørsmålet er om vi ser rekkevidden av hvordan informasjon blir spredd og at det som først publiseres aldri kan slettes. Som det også heter "online is forever".

3. Sårbar teknologi - lett å utnytte
For noen måneder siden fikk jeg en e-post om at dersom jeg ikke umiddelbart overførte et større pengebeløp, ville mine "pinlige videoer og bilder bli spredd til alle nære venner og familie". Jeg betalte ikke. Det var en bløff, både hackingen og ideen om at jeg skulle ha noe veldig spennende lagret på pc'en.

Men det foregår mye 
cyberkrimaniltet om dagen, mange opplever at identiteten stjeles, noen mister store økonomiske verdier og noen opplever at sensitiv informasjon spres. Ikke bare finnes det mange flinke hackere dere ute, men det finnes også mange naive mennesker, selskaper og land der ute. 

4. Datalagring er god butikk
Mange har snakket om hvordan algoritmene til tech-gigantene blir stadig mer kreativ, utspekulert og drøy for å holde oss lengst mulig på plattformene som lever av annonseeksponering. For å kunne gi annonsørene best mulig valuta, må plattformene vite alt om oss. Derfor blir for eksempel våre google-søk lagret og utnyttetSvakt personvern er god butikk.

 

MEN: Jeg tror som Charlie Warzel i The New York Times at vi egentlig bryr oss mer om personvern, enn det vi selv tror at vi gjør. Forhåpentligvis våkner vi snart.

 

Filip Rygg, daglig leder i Skaperkraft

Del


Filip Rygg er styremedlem i Stiftelsen Skaperkraft, og har tidligere hatt flere andre roller i Skaperkraft. Han harvært byråd i Bergen for skole og barnehage og senere for klima, miljø og byutvikling. Filip Rygg har i to perioder vært vara til Stortinget og var i perioden 2003-2007 medlem av Hordaland Fylkesting. Rygg har studert politikk og islam ved UIB og VID. Rygg er daglig leder i eiendomsselskapet Rexir Holding og styremedlem i en rekke selskaper og organisasjoner. Høsten 2017 ga Rygg ut boken, Fremtidens tapere.
Powered by Cornerstone