Sperregrensevalget

I dag skal kursen for de neste fire årene avgjøres av velgerne. Noen få hundre stemmer kan avgjøre hvem som kommer over den viktige sperregrensen.
13. September 2021

Valgkampen er over. Med noen få unntak respekterer partiene dette og dagens aviser vil unngå de store konfliktsakene. Det kommer neppe noen nye store avsløringer. I dag skal man unngå å påvirke valget. Det er for eksempel ikke lov å publisere meningsmålinger i dag. 

Det har vært en rar valgkamp. Vi trodde en stund at klima skulle avgjøre, men tvert i mot virker det å ha blitt mindre viktig utover valgkampen. Til tross for en rystende FN-rapport, har ikke det ført til en massiv mobilisering for Miljøpartiet de Grønne. 

Det virket også sannsynlig at Arbeiderpartiet endelig skulle klare å løfte seg, men de siste målingene tyder på at valget kan bli historisk dårlig oppslutningsmessig for Arbeiderpartiet. Blir oppslutningen lavere enn 24.3 prosent, har ikke Arbeiderpartiet gjort et dårligere valg på nesten 100 år! Likevel kan nok Ap-leder Jonas Gahr Støre fort bli statsminister takket være sterk vekst på venstresiden. Vi kan altså få en valgvinner som har gjort et katastrofalt dårlig valg. 

Siste uken før valget kom Aftenposten med avsløringen om at flere politikere, deriblant KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad, har hatt pendlerbolig, samtidig som de har eid helt eller delvis en utleiebolig. Det er brakt på det rene at det å ha utleiebolig for en stortingsrepresentant med pendlerbolig ikke er ulovlig, men mange trodde nok at de store oppslagene skulle ta knekken på KrF.

Det virker ikke slik. Tvert i mot styrket KrF seg den siste uken. Hva som blir resultatet i kveld vet vi ikke, men antakelig står det om noen få hundre stemmer. Enten ender KrF opp mot 2-3 mandat, eller så klarer partiet sperregrensen og lander dermed på 7 til 9 mandater. KrF suksess ved årets valg handler om mange nok av deres velgere møter opp i valglokalene.

Alt tyder på at Senterpartiet gjør et veldig godt valg i år. Riktignok ikke så godt som målingene før sommeren antydet, men det er ulempen med å nå formtoppen for tidlig. For KrF-sympatisørene er et godt Senterparti-resultat, gode nyheter. Ikke bare tyder det på at det er mange velgere i sentrum av norsk politikk, men det er også betryggende for flere saker hvor Arbeiderpartiet og SV ønsker endringer. Som kontantstøtte og endret abortgrense.

Flere av de mindre partiene har trolig fått en del taktiske stemmer i år. Det er Høyre-velgere som vil sikre at Venstre og KrF kommer over sperregrensen. Frp-velgere som vil styrke Senterpartiet fordi de tror det blir regjeringsskifte. Arbeiderparti-velgere som stemmer Rødt for å få mer påvirkning fra den siden. 

De store partiene misliker naturligvis dette. Men dette er et uttrykk for hva velgerne faktisk ønsker. For noen er dette først og fremst et regjeringsvalg. For andre handler det om retning. I stedet for å klage på velgerne, burde man heller ta innover seg at partiet oppleves mindre relevant. For går det slik målingene viste i helgen, blir dette et valg hvor de “små” partiene vinner.

PS! Har du fortsatt ikke stemt? Kom deg avgårde til nærmeste valglokale. I år kan du avgjøre.

 

Del


Filip Rygg er styremedlem i Stiftelsen Skaperkraft, og har tidligere hatt flere andre roller i Skaperkraft. Han harvært byråd i Bergen for skole og barnehage og senere for klima, miljø og byutvikling. Filip Rygg har i to perioder vært vara til Stortinget og var i perioden 2003-2007 medlem av Hordaland Fylkesting. Rygg har studert politikk og islam ved UIB og VID. Rygg er daglig leder i eiendomsselskapet Rexir Holding og styremedlem i en rekke selskaper og organisasjoner. Høsten 2017 ga Rygg ut boken, Fremtidens tapere.
Powered by Cornerstone