Budsjettkommentar: -Send de borgerlige på samlivskurs

Budsjettrunden til de fire borgerlige partiene minner mest om et ampert arveoppgjør. Det kan bli walk over for Arbeiderpartiet i kommunevalget neste høst. Men det er fortsatt håp for de borgerlige.
21. November 2014

Budsjettrunden til de fire borgerlige partiene minner mest om et ampert arveoppgjør. Det kan bli walk over for Arbeiderpartiet i kommunevalget neste høst. Men det er fortsatt håp for de borgerlige.

Budsjettforhandlinger skal ikke være enkle. I dag ble resultatet presentert. De fire parlamentariske lederne smilte så godt de kunne. Det ligger i sakens natur at det skal virke vanskelig. Når resultatet foreligger skal alle være litt misfornøyde og også veldig fornøyde med å ha gjort "et godt budsjett enda bedre". Men det var ingen som sa det i dag. I stedet var de veldig oppatt av at "alle hadde fått et fotavtrykk på budsjettet", jeg tviler ikke på at de har trampet mye på hverandre.

"den sosiale profilen er skjerpet"

Budsjettet har etter tre intense uker blitt både grønnere og varmere. Det er bra, og velgerne vil helt sikkert merke seg at sentrum reddet viktige poster. Den sosiale profilen er skjerpet ved å sikre seg 1 % av BNI til bistand og 500 flere kvoteflyktninger. For miljøet er det gledelig at man tar grep for biodrivstoff og mer miljøvennlige biler. Jeg tipper stortingsgruppene er så passe fornøyd i dag, selv om vi kunne lese på NRK at FrPs Christian Tybring-Gjedde forlot gruppemøtet først med kommentaren "dere kan lese i boken min hvor jeg går nå". Her finner du alle budsjettendringene: Statsbudsjettet 2015 - budsjettforlik Høyre, Frp, Venstre og KrF

Det er selvfølgelig deilig for norsk politikk at vi igjen har denne budsjettdramatikken. Etter åtte kjedelige budsjettår med de rødgrønne er det åpent hva som skjer med viktige budsjettposter hvert år. Samtidig er årets budsjettrunde også preget av noen strategiske valg fra sittende regjering som kan komme til å koste dem dyrt.

[caption id="attachment_4686" align="alignright" width="240"] Foto: Statsministerens kontor[/caption]

Når KrF og Venstre valgte å stå utenfor regjering i 2013 var det med blandede følelser. Mange ville inn i regjering, men verken KrF eller Venstre har hatt et samlet parti som har ønsket å sitte i regjeringskontorene sammen med de blåblå. Derfor måtte man lage en mellomløsning, hvor KrF og Venstre kun var støttepartier. Sammen vant de valget, men sammen kunne de ikke være etter valget. Hver for seg får man skjerpet profilen og i viktige veivalg må man finne sammen. Begeistringen for regjeringen har blitt mindre blant folk flest og hos støttepartiene. Særlig har årets mange omkamper i budsjettet provosert sentrumspartiene. Dessuten skurrer det for alle når man kutter i trygd og formueskatt samtidig.

"over 40 % må være hyggelig lesning for den partilederen som mener minst og forvirrer mest"

Jonas Gahr Støre svever høyt for tiden. Flere målinger over 40 % må være hyggelig lesning for den partilederen som mener minst og forvirrer mest. Det er liten grunn til å tro at dette vil holde seg helt til 2017, men det er ikke så veldig lenge før kommunevalgkampen starter. Kanskje kan Ap "endelig" ta tilbake noen av storbyene Høyre lenge har styrt?

Statsminister Erna Solberg ser hva som skjer, og hun liker det neppe. Trolig har hun mer is i magen enn kommentatorer og andre forståsegpåere har, men hun har ganske dårlig tid. Når sentrum stadig angripes av Frps løse kanoner, de får en rekke omkamper i budsjettet og de må samarbeide med en svært upopulær regjering, så er det ikke lett.

Dersom Ap skal vinne tilbake makten på Stortinget og i regjering i 2017, må de ha minst ett av sentrumspartiene med seg. SV vaker under sperregrensen på så og si alle målinger og en uklar og famlende Støre klarer neppe å få dagens oppslutning som valgresultat. Det betyr at for å beholde makten må Solberg sikre at både Venstre og KrF er lojale til regjeringsprosjektet. Det er en krevende jobb.

De fire borgerlige partiene trenger åpenbart et bedre samarbeidsklima. For Erna Solberg sin del burde regjeringen snarest blitt utvidet. Da skal det mye til for å kaste henne ut av statministerkontoret i 2017. Jeg tror neppe KrF og Venstre er klar for regjeringsdeltakelse nå, men Solberg bør definitivt prøve å få det til. I det minste reise på et felles samlivskurs slik at begeistringen for hverandre øker nå som Jonas er på frierferd.

Del


Filip Rygg er styremedlem i Stiftelsen Skaperkraft, og har tidligere hatt flere andre roller i Skaperkraft. Han harvært byråd i Bergen for skole og barnehage og senere for klima, miljø og byutvikling. Filip Rygg har i to perioder vært vara til Stortinget og var i perioden 2003-2007 medlem av Hordaland Fylkesting. Rygg har studert politikk og islam ved UIB og VID. Rygg er daglig leder i eiendomsselskapet Rexir Holding og styremedlem i en rekke selskaper og organisasjoner. Høsten 2017 ga Rygg ut boken, Fremtidens tapere.
Powered by Cornerstone