Arbeiderpartiet i bevegelse

Samfunnskommentar: Dagens største nyhet er boklanseringen til Ap-leder Jonas Gahr Støre. Tittelen er usedvanlig treffende: I bevegelse. Ap-lederen må bevege seg mye hvis han skal lykkes fremover.
27. August 2014

Samfunnskommentar: Dagens største nyhet er boklanseringen til Ap-leder Jonas Gahr Støre. Tittelen er usedvanlig treffende: I bevegelse. Ap-lederen må bevege seg mye hvis han skal lykkes fremover.

Han skal ta tilbake makten og han trenger så mange allianser at han stadig vil treffe seg selv i døren. Det mest spennende med Støre er hva slags forhold han ønsker å ha til sentrum. Det kan få stor betydning i viktige politiske saker.

Tidligere Venstre-leder og nÃ¥ Fylkesmann i Hordaland, Lars Sponheim, sa en gang at “Det er nÃ¥r du møter deg selv i døren at du kan føre de mest interessante samtalene”. Morsomt og kanskje ogsÃ¥ sant. Jonas Gahr Støre skal bÃ¥de samle troppene internt med AUF og fagbevegelsen, og han skal skape nye allianser med helst et parti til. Det rødgrønne prosjektet er dødt, i hvert fall frem til etter valget. For å få makt i 2017 trenger han å slå hull på samarbeidet mellom de fire ikke-sosialistiske partiene.

Miljøpolitikken er åpenbart et sentralt tema, men det er mer spennende å se hva Støre vil gjøre med en del verdispørsmål. Screening av gravide, surrogati, bio- og genteknologi og ansettelsesfrihet i trossamfunn kan bli viktige prøvesteiner for et tettere samarbeid mellom Ap og KrF. For statsminister Erna Solbergs del, burde både KrF og Venstre vært en del av regjeringen nå som Støre skal på frierferd. I boken hans er det nok av skyts mot Frp, mens sentrumskameratene er strategisk behandlet på en annen måte.

I Stortingssalen har Ap-representanter kommet med svært harde angrep mot KrF det siste året. Både fordi man fikk skylden for å innsette en ny regjering og på grunn av reservasjonsretten. Jonas Gahr Støre vil bli statsminister. Det er god grunn til å tro at tonen blir langt hyggeligere i Stortingsdebattene fremover, i hvert fall når KrF eller Venstre er i manesjen. Filip Rygg, kommunikasjonssjef i Tankesmien Skaperkraft Følg han på twitter/instagram: @filiprygg Foto: Arbeiderpartiet

Del


Filip Rygg er styremedlem i Stiftelsen Skaperkraft, og har tidligere hatt flere andre roller i Skaperkraft. Han harvært byråd i Bergen for skole og barnehage og senere for klima, miljø og byutvikling. Filip Rygg har i to perioder vært vara til Stortinget og var i perioden 2003-2007 medlem av Hordaland Fylkesting. Rygg har studert politikk og islam ved UIB og VID. Rygg er daglig leder i eiendomsselskapet Rexir Holding og styremedlem i en rekke selskaper og organisasjoner. Høsten 2017 ga Rygg ut boken, Fremtidens tapere.
Powered by Cornerstone