La oss i det minste gi én ebola-milliard!

Mens Verdensbanken anslår at det trengs 130 mrd for å stoppe ebola-epidemien, bevilger Norge 183 millioner. La oss i det minste øke beløpet til en milliard.
21. Oktober 2014

Mens Verdensbanken anslår at det trengs 130 mrd for å stoppe ebola-epidemien, bevilger Norge 183 millioner. La oss i det minste øke beløpet til en milliard.

Nær 5000 døde og dobbelt så mange smittede. Det gikk fra å være et utbrudd til å bli en forferdelig epidemi. Afrika er igjen herjet av sykdom og død. Vår nyere historie viser mange kriser og sen vestlig innsats i Afrika. Ebola-utbruddet er allerede et halvt år gammel. Her som i Kongo-krigen, folkemordet i Rwanda og hiv/aids epidemien går nye liv tapt hver eneste dag mens omverden diskuterer tiltak.

I et intervju med The Guardian hevder president i Verdensbanken Jim Yong Kim at det nå trengs et fond på 20 milliarder dollar, eller nesten 130 milliarder norske kroner for å bekjempe ebola-epidemien. Han sier også at verdenssamfunnet har sviktet på fullstendig i kampen mot ebolaviruset. Ikke vanskelig å være enig i det. I alt for lang tid har vesten latt vær å engasjere seg. Når regjeringen dobler sin satsing til 183 millioner, sier det mye om hvor lite man har brukt. Til sammenligning er det cirka den summen NAV har blitt svindlet for så langt i år. Eller to av Helge Lunds nye årslønner.

Når regjeringen dobler sin satsing til 183 millioner, sier det mye om hvor lite man har brukt.

Flere har hevdet at man kunne stoppet utbruddet tidligere i år. I stedet fikk det gå fra å være et utbrudd til å bli en epidemi. Selv om det er grunn til å tro at man skal kunne unngå en pandemi, er også det noe enkelte eksperter peker på. Ved å ikke handle nå, kan det altså gå fra svært ille, til enda verre. Med en dødelighet på ca 50 %. ingen reell behandlingsmetode og dyr som smittebærere er det fortsatt mye som kan bli langt verre. Dessverre.

Anthony Banbury leder FNs arbeid for å bekjempe epidemien. I forrige uke rapporte han til FNs sikkerhetsråd, hvor han sa at viruset har fått forsprang og er langt foran innsatsen som nå legges ned.  - Det beveger seg raskere enn oss og er i ferd med å vinne kappløpet. VI må stanse ebola nå, ellers så vil vi stå overfor en fullstendig uforberedt situasjon, som vi ikke har noen plan for hvordan vi skal takle.

Børge Brende er heldigvis blant de som agerer nå. Vår utenriksminister engasjerer seg sterkt og vi må håpe at han også kan få bruke de store pengene. Det handler om midler til utstyr og medisinsk materiell, men også til noe så banalt som lønn til helsearbeiderne. Samtidig med utbruddet har det nemlig vært streik enkelte steder pga manglende lønninger. Det var en dårlig timet streik og selvfølgelig en like dårlig timet mangel på utbetaling. Men akkurat nå hjelper det ikke å krangle, nå må man jobbe. Her kan Norge sammen med flere andre spille en viktig rolle.

Men det er også deprimerende at det først er når en av våre egne ble smittet, at Norge står stille.

Norge stod stille da en norsk hjelpearbeider kom hjem med ebola-smitte. Det er fantastisk å se hvilket helsevesen som møter henne. Men det er også deprimerende at det først er når en av våre egne ble smittet, at Norge står stille. Mens vi har overflod av eksperter, materiell og andre ressurser som kan hjelpe vårt ene tilfelle, er mange av landene rammet av ebola, uten grunnleggende infrastruktur. Når WHO må ta store forbehold knyttet til sine dødstall, skyldes det feks at mange av områdene ikke har fungerende helsevesen, veier og kommunikasjonsmidler.

Det er flere grunner til at Norge bør gå inn med langt større innsats nå. Først og fremst fordi det vil hjelpe de som er rammet og som er i områder rammet av ebola. Men også fordi det kan spre seg til mange flere land hvis ikke noe skjer nå. Det er tidskritisk for svært mange at de landene i verden med mulighet til det, bidrar i langt større mon. Nå.

Hvordan skal vi forvente at epidemien stoppes, hvis ikke de med best forutsetning bidrar? Selvfølgelig må flere enn Norge være med. Men 183 millioner er et spytt i havet når behovet er 130 milliarder.

I ukene fremover skal partiene på Stortinget behande regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015. Det burde være mulig i denne fasen å være tverrpolitisk enige om å mangedoble Norges innsats for å stoppe epidemien. Det er ikke tid for å avvente, for å se det an. Nå bør man samle seg om å øke Norges innsats til minst 1 milliard norske kroner.

Kall det gjerne tenk på et tall, aller helst burde jeg gjerne foreslå noe som kostet langt mer enn seks promille i formueskatt. Men dette er politisk gjennomførbart, det er mulig. Man har gjort lignende før. Alle partier kan og bør ha plass til en ebola-milliard i sitt foretrukne statsbudsjett.

Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor

Del


Filip Rygg er styremedlem i Stiftelsen Skaperkraft, og har tidligere hatt flere andre roller i Skaperkraft. Han harvært byråd i Bergen for skole og barnehage og senere for klima, miljø og byutvikling. Filip Rygg har i to perioder vært vara til Stortinget og var i perioden 2003-2007 medlem av Hordaland Fylkesting. Rygg har studert politikk og islam ved UIB og VID. Rygg er daglig leder i eiendomsselskapet Rexir Holding og styremedlem i en rekke selskaper og organisasjoner. Høsten 2017 ga Rygg ut boken, Fremtidens tapere.
Powered by Cornerstone