Fremtidens tapere

Hvem er fremtidens tapere? Sammen med landets partiledere, barneombudet, en rekke fagfolk og enkeltskjebner, prøver forfatter Filip Rygg, å konkretisere hva som bør gjøres i 2017 for å endre 2040.
09. August 2017

 

- Med min egen politiske bakgrunn har jeg en grunnleggende tro på at politikk nytter og at det derfor må skapes et grunnlag for politiske endringer, sier Filip Rygg som er leder i tankesmien Skaperkraft og forfatter for boken. Han har skrevet en trist, ærlig og konkret bok. Håpet er at flere skal våkne.

Boken handler mye om barn. Det må den nødvendigvis gjøre da prosjektet prøver å spå fremtiden. - Det heter at en god barndom varer hele livet; det kan dessverre også en dårlig barndom gjøre, uttalte partileder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, da han ble intervjuet i forbindelse med boken. Alle partilederne deltar i boken, sammen med en rekke fagfolk og erfaringseksperter.

- I skriveprosessen har jeg møtt mange ulike mennesker som har hatt nærkontakt med det offentlige støtteapparatet. En mente at barnevernet var så lite fungerende at vedkommende ikke ville anbefale at barn ble tatt ut av hjem med sterkt alkoholiserte foreldre. Det var bedre å vokse opp i en dysfunksjonell familie enn å bli flyttet rundt i et kaldt barnevernssystem, sier Rygg. - Påstanden blir kraftig nyansert av andre i boken, men det er verdt å ta med seg at vi har noen systemutfordringer i møte med skjebnene vi så gjerne vil avverge.

De som blir født i dag vil trolig leve ut dette århundre. De vil oppleve store endringer i arbeidsmarkedet. I den prosessen kan det også skapes nye tapere. Fremtidens tapere peker på hvilke grupper politikere, næringslivet og sivilsamfunnet bør være obs på, og den avsluttes med noen konkrete råd til det kommende stortingsflertallet. Men dette er ikke en bok kun for politikere.

- Det er i dag vi velger hvilket samfunn vi skal leve i i morgen. Det er denne innsikten som har motivert meg til å skrive boken. Vi kan endre 2040 i dag, og det en økonomisk katastrofe ikke å ta de mest utsatte gruppenes sak mer alvorlig, avslutter Rygg.

Boken kan bestilles fra Frekk Forlag eller bestilles på nett fra en av de større bokhandler-kjedene. Boken er finansiert av Stiftelsen Rettferd for taperne og tankesmien Skaperkraft.

Del
Filip Rygg er styremedlem i Stiftelsen Skaperkraft, og har tidligere hatt flere andre roller i Skaperkraft. Han harvært byråd i Bergen for skole og barnehage og senere for klima, miljø og byutvikling. Filip Rygg har i to perioder vært vara til Stortinget og var i perioden 2003-2007 medlem av Hordaland Fylkesting. Rygg har studert politikk og islam ved UIB og VID. Rygg er daglig leder i eiendomsselskapet Rexir Holding og styremedlem i en rekke selskaper og organisasjoner. Høsten 2017 ga Rygg ut boken, Fremtidens tapere.
Mer fra samme forfatter

Fire år er for kort tid

Vi trenger folkevalgte som ser lenger enn til neste valg. For å få det, må vi alle skjerpe oss.

Publisert: Filip Rygg
- 26. Mai 2023

Google-eksperter

Vi går til legen med egne diagnoser og bruker ettermiddagen til å investere i fly-aksjer. Vi er mange...

Publisert: Filip Rygg
- 24. Mars 2023

Er 90 det nye 50?

Kanskje begrepet alder i ferd med å bli utdatert? Ihvertfall slik vi i dag kjenner det. 

Publisert: Filip Rygg
- 28. Oktober 2022

Selskapenes politiske program

Hva er motivene når stadig flere bedrifter ivrer etter å være på "riktig" politisk side?

Publisert: Filip Rygg
- 15. Juli 2022

Putin kan gjøre Norge grønnere

Alle store kriger har ført til store samfunnsmessige endringer, langt utover det som handler om makt og geografi.

Publisert: Filip Rygg, Bergens Avisen
- 14. Juni 2022
Powered by Cornerstone