Bjørn Are Davidsen

Bjørn Are Davidsen er sivilingeniør og skribent tilknyttet tankesmien Skaperkraft.

Trosforsvar er ikke farlig

Ja, naturvitenskapen viser at døde ikke kan stå opp – naturlig. Men Gud er herre over naturlovene, liv og død, og kan reise Jesus opp fra de døde.

Davidsen, Bjørn Are - Posted on 2022-04-22

Med kirken som våpen

I Vesten har vi lett for å undervurdere symboler og store fortellinger. Vi ser ikke hvor essensielt viktig religion kan være.

Davidsen, Bjørn Are - Posted on 2022-04-22

Samliv på roteloftet

Det er ingen områder vi møter flere spørsmål enn om samliv. Selv om det veksler på hvor gode svarene er, kan spørsmålene si mye om liv og lengsler, håp og savn. Man aner fort bredden i fortvilelser og dilemmaer. Jeg skvatt likevel over et spørsmål i en samlivsspalte: «Min mann er født i værens tegn. Bør vi skille oss?»

Davidsen, Bjørn Are - Posted on 2022-02-25

Fremtiden - frykt eller forventning?

Nå er det du som er en fremvandrer. Du våkner om femhundre år. Hva ser du?

Davidsen, Bjørn Are - Posted on 2022-02-21

Oslo vil ikke lammes

Konspirasjonsteorier og vaksinemotstand er blitt en faktor i PSTs trusselvurdering, og aksjonsformer kan spre seg verden rundt, selv med liten støtte i landet. Kan vi se det samme i Norge?

Posted on 2022-02-18

Moderniteten - mer enn iPhone?

Hva ville gårdseieren Inger som sovnet i Bergen for fem hundre år siden og våknet i dag ha merket av forskjeller?

Davidsen, Bjørn Are - Posted on 2022-02-17

Strømregningen er et problem for alle

Hvis du lurer: Ja, det er delte meninger i Skaperkraft. I motsetning til Øyvind Håbrekke mener jeg at strømregningen ikke bare er «noe vi bør finne oss i». Det er gode grunner til å reagere.

Posted on 2021-12-13

Når kulturen mister Gud av syne

Det er slående hvor lite NRK sier om Fjodor Dostojevskijs forhold til Gud og Kristus. Hva slags kulturell utarming ligger bak når kjernen i Dostojevskijs visjon og analyse av idéer, psykologier og samfunn nedtones?

Posted on 2021-12-02

De drømte feil om fremtiden – hva kan vi lære av det?

Skal vi forstå og forme fremtiden, er det ikke nok å forstå fortiden – vi må forstå fortidens drømmer om fremtiden.

Posted on 2021-11-12

Når fremtiden skapes av fortidens drømmer

Det er overraskende at Zuckerberg lanserer Metaverse inspirert av en sjanger som i stor grad beskriver utviklingen som et mareritt.

Davidsen, Bjørn Are - Posted on 2021-11-05

2030-jubileet bør ikke bygge på myter

Intensjonen bak Gyrid Gunnes' utspill er utvilsomt god, men bygger på en serie myter.

Posted on 2021-10-22

Kan mørkemenn hindre en mørketid?

Filmeventyrene står i kø og ikke bare basert på nostalgi, tegneserier og James Bond. To av høstens satsninger henter handling fra klassiske science fiction-romaner. TV-serien Foundation bygger på Asimovs fortellinger fra 1950-tallet, og filmen Dune på en roman av Frank Herbert fra 1965. Begge er rystende, rørende og religiøse. Hvordan går det når man satser fremtiden på en ny vitenskap eller en ung Messias?

Posted on 2021-10-07

Den usynlige arven

Noe kan bli så usynlig at vi ikke ser det – selv om vi er helt avhengige. Fisk aner ikke noe om vann. Vi ser ikke luften vi puster i. Men hva med kultur, tro og tanker? Er den kristne kulturarven så usynlig at selv ikke kristne ser den?

Posted on 2021-09-09

Problemet med den kristne kulturarven er at selv ikke kristne ser den

Den kristne kulturarven handler om hele vår opplevelse av virkeligheten, fra verdier til vitenskap.

Posted on 2021-09-07

Vaksinert av Luther?

Det er bare å innrømme det: Seneste året har jeg vært bekymret.

Posted on 2021-06-30

Feelgoodtyranniet

Du lever midt i verdens største teknologiske revolusjon. Nei, ikke seneste telefon, Netflix, kunstig intelligens eller at du kan strømme hva du vil av gospel eller gammel Genesis. Den er at dine oldeforeldre fikk elektrisitet.

Posted on 2021-06-25

Er religion en konspirasjonsteori?

Ja, jeg tror at Gud har en plan, men den er ikke hemmelig og han sammensverger seg ikke med noen i skjul.

Davidsen, Bjørn Are - Posted on 2021-02-19

Når noens mistillit ødelegger for alle

Det er ikke mye større grunn til å være skeptisk til Covid-19-vaksinen enn andre vaksiner, men minst like stor grunn til å ta den.

Posted on 2020-12-11

Når teksten blir usynlig

Teolog og feminist Gyrid Gunnes spør om det er mulig å lese fortellingen om bebudelsen, der engelen Gabriel forteller at Maria skal bli med barn som «en potensiell fortelling om seksuell vold mot tenåringsjenta Maria». Svaret på det er et opplagt ja. Slik har teksten blitt lest av mange gjennom historien.

Posted on 2020-10-22

Er 16. oktober viktigere enn 17. mai?

Teologer kan si mye om betydningen av dåp, men normalt er den liten for en nasjon. For Norge kan likevel et unntak være Olav Haraldssons dåp som feires 16.oktober. På mange måter ga tiden i Rouen ham en visjon som skapte et nytt Norge. Bør vi flytte nasjonaldagen fra mai til oktober?

Posted on 2020-10-20

Misjon og misforståelser

I krisetider er god kommunikasjon avgjørende. Kanskje kan vi lære noe av å se på Jan Hanvold? Selv om det ikke er lett, velger jeg å ta ham i beste mening når han sier at coronaviruset «er bygd på en forførelse og som er planta der av makter og myndigheter».

Davidsen, Bjørn Are - Posted on 2020-03-31

Konspirasjonsteorier dreper

Mens konspirasjonsteorier før undergravde kristen tro eller folkegrupper, er de nå blitt livsfarlige for oss alle.

Davidsen, Bjørn Are - Posted on 2020-03-31

Når selvfølgelighetene gjør blind

Diskusjonen om menneskeverd og dyrevern viser faren ved å snakke forbi hverandre.  Samtalen blir ikke bare forvirrende, den blir umulig. Den forsterker fordommer og fiendebilder.

Posted on 2019-12-03

Kristningen – også myk makt og personlig tro

Historikere beskriver ofte kristningen som en politisk prosess, presset frem av pragmatiske hensyn, gaver, trusler og tvang. Konger ønsket sentralmakt og gode allianser. Faren er stor for at en slik analyse gir et tunnelsyn, slik historikeren Hans Jacob Orning muligens viser i Vårt land 7.11. Hvor blir det av det personlige, det kulturelle eller rett og slett det religiøse?

Posted on 2019-11-18

Snart kommer nye lærebøker. Lukes mytene endelig ut?

Fordommer har stor makt. Noen ganger preger de lærebøkene også.

Posted on 2019-10-23

Tusen år uten betydning?

Hvordan skal vi feire utviklingen av tusen år gamle hendelser som ble avgjørende for Norge som nasjon? Kanskje bør vi starte med å avlive noen myter? Noen av dem finner du til og med i skolebøkene. - Første artikkel i artikkelserie 2019 i JUBTI-prosjektet.

Posted on 2019-06-27

Jubileer – felleskapsbygging eller usunn nasjonalisme?

Forskningsminister Iselin Nybø har nå en sjelden mulighet til å legge grunnlag for viktige samtaler om store spørsmål, i tid hvor vi trenger nettopp det.

Posted on 2019-05-10

Historieløst om verdier og folkekirke

Skal vi ta på alvor utviklingen som har gjort at vi ser noen verdier som sanne og helt selvfølgelige, kommer vi ikke utenom betydningen av kristen tro.

Posted on 2018-09-17

Sandbergs bibelsyn

Ikke mange politikere forsøker å agere okse i glassbutikk, men Per Sandberg viser god innsats.

Posted on 2015-04-17

Uten jul og inkarnasjonen - ingen vitenskap

At mysteriet omkring julen og Jesu fødsel skal ha noe å si for fremveksten av naturvitenskap i sen middelalder og tidlig moderne tid, det er vel en drøy påstand?

Posted on 2014-12-15

I en etterkristen tid?

Ikke uventet kom det reaksjoner da Store Norske leksikon endret tidsregningen i noen artikler fra "før/etter Kristus" til "før/etter vår tidsregning". Når dette rører ved såpass sterke følelser er spørsmålet om vi også kan si noe fornuftig?

Posted on 2013-04-23

Aksjer og arbeidsetikk

Det var ikke lett å vite om man skulle le, gråte eller si opp jobben da Øystein Stray Spetalen kunne fortelle på Skavlan hvordan han tenkte da han begynte med aksjehandel. Skulle han jobbe vanlig og tjene lite, eller spekulere og tjene mye?

Posted on 2013-04-15

Ateisthjelp til å snakke om tro

Det øves oftere på å synge om troen enn å snakke om den. Kanskje er det her nye ateister som Richard Dawkins kan hjelpe oss.

Posted on 2013-04-15

Religion kan styrke rasjonaliteten

Vår tid er ikke utpreget rasjonell. Og religion er ikke det samme som fravær av rasjonalitet.

Posted on 2013-04-15

Journalistikkens trege erkjennelse

Er det ikke på tide at journalister gjør som historikerne og erkjenner at Kirken ikke nødvendigvis prøvde å bekjempe vitenskapen?

Posted on 2013-04-15
Powered by Cornerstone